Pozor na nadměrnou konzumaci skořice
Pozor na nadměrnou konzumaci skořice, varují některé zdroje.
Skořice obsahuje kumarin. Obvykle používaná skořice cassia má výraznou chuť, ale i vysoký obsah kumarinu, až 4 g kumarinu/kg. Podle studií se ukazuje se, že nadměrná konzumace skořice znamená určité riziko poškození jater, kvůli obsaženému kumarinu.
Největší zátěží z hlediska spotřeby skořice je vánoční pečivo, a proto by se měl i tento krátkodobý vysoký příjem omezit na nejvýše 40 kusů skořicových sušenek týdně (u dětí dokonce nejvýše 10 kusů týdně, vzhledem k nižší tělesné hmotnosti).
Poškození jater je však spíše důsledkem dlouhodobého příjmu kumarinu, takže rozumné by bylo omezit po celý rok konzumaci cereálií, kaší, rýžových pudinků a dalších výrobků ochucených skořicí na nejvýše jednou týdně.
Dosavadní legislativa EU připouští přítomnost 2 mg kumarinu/kg potraviny, ale analýzy ukázaly, že některé pečivo obsahuje i padesátinásobné množství - 100 mg/kg.
Komplikací při stanovení pravidel pro používání skořice nebo pro doporučení spotřebitelům je, že zatím není znám mechanismus toxického účinku na játra a že škodlivý účinek se u všech osob neprojeví. Genotoxický účinek kumarinu nebyl zjištěn.
14. 12. 2006 00:00