Hygiena ve stravovacích službách nově
Dlouho očekávaná novela vyhlášky o hygienických požadavcích na stravovací služby je na světě.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 602/2006 Sb. byla schválena v prosinci roku 2006 a je novelou vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. Vyhláška tím navazuje a zapracovává do naší legislativy přímo použitelné předpisy Evropského společenství, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 obecné zásady a požadavky potravinového práva a Nařízení Komise (ES) 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.
Novelou se upravují některé podmínky uvádění pokrmů do oběhu, některé podmínky značení pokrmů, základní podmínky pro přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotních a sociálních služeb, způsob stanovení kritických bodů a jejich evidence, postup při odběru a uchovávání vzorků vyrobených pokrmů a zásady osobní a provozní hygieny pro výkon činnosti epidemiologicky závažných.
Zcela se naopak ruší §15 až §24, dále §26 až §36 a přílohy č. 1- č. 4 a příloha č. 6.
27. 01. 2007 00:00