Přísady, enzymy a ochucovadla budou v roce 2007 opět v centru zájmu EFSA
Sladidla, barviva, konzervační látky, antioxidanty, emulgátory, želírovací látky, balicí plyny… použití těchto produktů je regulováno více než deseti právními předpisy EU ...
Sladidla, barviva, konzervační látky, antioxidanty, emulgátory, želírovací látky, balicí plyny… jsou látky, které se přidávají do jídla a mají zlepšit jeho kvalitu. Použití těchto produktů je regulováno více než deseti právními předpisy EU, z nichž některé jsou již staršího data.
Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin proto v dubnu letošního roku výrazně pozměnil nový legislativní návrh Evropské komise. Všichni se shodli na tom, že je zapotřebí tuto legislativu zjednodušit a dát do souladu s posledními vědeckými poznatky pod dohledem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).
Názory na to, jak by měl být tento legislativní arzenál modernizován, se však různí. Výbor pro životní prostředí odsouhlasil řadu dodatečných záruk, které by měly zvýšit transparentnost rozhodnutí a zlepšit ochranu spotřebitelů.
03. 06. 2007 00:00