Netradiční plody rostlin na stole spotřebitelů
Neobvyklé plody se stále častěji objevují na světovém trhu, v menší míře i v ČR, nebo jsou využívány k výrobě nových složek pro poravinářství jako acai, goji a lucuma.
Neobvyklé plody se stále častěji objevují na světovém trhu, v menší míře i v ČR, a jsou využívány k výrobě nových složek pro poravinářství.
V posledním období se hovoří zejména o následujících plodech exotických rostlin:
Plody acai pocházejí z brazilských deštných pralesů. Podobají se bobulím borůvek nebo hroznů s velkou pecičkou, mají vysoký obsah železa a antoioxidantů. Využívají se především do šťáv a mražených krémů.
Plody goji pocházejí z východní Asie. Jsou to oranžovočervené bobule rostoucí na keřích. V místě původu se konzumují čerstvé nebo sušené. Sušené jsou velké asi jako sušené hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem. Dají se použít k přípravě čaje podobně jako šípek. Konzumují se buď samotné, nebo se přidávají do cereálních směsí, do ovocných koktejlů apod. Jsou dobrým zdrojem aminokyselin, minerálních a stopových prvků (např. zinek, železo, vápník atd.), vitamínů (zejména C, B1, B2, B6 a E).
Plody lucuma pocházejí z Peru. Patří mezi velmi aromatické ovoce s chutí a vůní připomínající javor, se žlutooranžovou dužinou podobnou dýni. Jsou výborným zdrojem beta-karotenu a niacinu. Využívají se při přípravě zmrzlin a jiných cukrářských výrobků.
04. 12. 2007 00:00