Zralé ovoce a antioxidanty
Antioxidanty v ovoci jsou spojovány s řadou příznivých zdravotních účinků pro lidský organismus. Vědecký tým univerzity v Innsbruku identifikoval dosud neznámý a vysoce aktivní antioxidant v přezrálém ovoci.
Antioxidanty v ovoci jsou spojovány s řadou příznivých zdravotních účinků pro lidský organismus.
Vědecký tým univerzity v Innsbruku identifikoval dosud neznámý a vysoce aktivní antioxidant v přezrálém ovoci. Sledování bylo prováděno na jablkách a hruškách.
Výsledky naznačují, že se u ovoce v procesu dozrávání, resp. přezrávání kažení zvyšuje hladina antioxidantů a tato změna se projevuje změnou zabarvení ovoce. Změna zabarvení je způsobena rozkladem zeleného barviva chlorofylu. Ovoce vlastně prochází obdobným procesem jako listy stromů na podzim. V průběhu přezrávání ovoce se zvyšuje množství produktů identifikovaných jako bezbarvé, polární, nefloureskující chlorofylové katabolity. Tyto katabolity jsou stejné pro jablka a hrušky a jsou rovněž stejné i u listů příslušného stromu.
Katabolity jsou silné antioxidanty a hrají u rostlin důležitou fyziologickou roli. Je ale zřejmé, že katabolity jsou i komponenty lidské stravy a jaké takové mohou mít společně s dalšími antioxidanty, např. flavonoidy, důležitou úlohu v lidském zdraví.
18. 12. 2007 00:00