Karotka prevencí demence?
Dlouhodobý příjem beta-karotenu je spojen s redukováním úbytku kognitivních schopností
Výzkumníci z Harvadské univerzity zjistili, že dlouhodobý příjem beta-karotenu je spojen s redukováním úbytku kognitivních schopností. Beta-karoten je antioxidant nacházející se v červené, oranžové, žluté a zelené zelenině a ovoci a může metabolizovat na vitamin A.
Při studii vycházeli z toho, že jedním z hlavních faktorů úbytku kognitivních schopností může být dlouhodobé poškozování buněk působením oxidačního stresu a antioxidanty mohou oxidační stres redukovat neutralizací volných radikálů. V rámci výzkumu sledovali dvě skupiny mužů. První skupina byla sledována dlouhodobě (18 let) a druhá skupina byla sledována krátkodobě (1- 4 roky). V obou případech muži užívali každý druhý den buď 50 mg beta-karotenu nebo placebo.
U mužů krátkodobé studie nebyly zaznamenány žádné podstatné rozdíly v účincích při konzumaci beta-karotenu. U dlouhodobé studie ale skupina s beta-karotenem vykazovala oproti skupině s placebem výrazně vyšší skóre u kognitivních testů.
Autoři zdůrazňují, že i relativně nevelké rozdíly v kognitivních schopnostech, zejména verbální paměti, mohou podstatně snížit eventuální riziko demence a tudíž dlouhodobá konzumace beta-karotenu může mít na lidské zdraví značný vliv.
V této souvislosti je třeba upozornit, že suplementy beta-karotenu mohou zvyšovat u kuřáků riziko rakoviny plic a že vysoké dávky antioxidantů mohou mít pro lidské zdraví i negativní důsledky.
I v tomto případě platí, že nic se nemá přehánět a že i zdraví prospěšné látky mohou mít za jistých podmínek opačný účinek.
18. 12. 2007 00:00