EU varuje před pálenkami - nikoliv ale kvůli lihu
EU uveřejnila varování před konzumací pálenek z peckovin. Podle posledních zveřejněných výsledků obsahují lihoviny z peckovin vysoké koncentrace látky považované za karcinogenní
Evropský úřad pro bezpečnsot potravin uveřejnil koncem roku 2007 varování před konzumací pálenek z peckovin. Podle posledních zveřejněných výsledků obsahují lihoviny z peckovin poměrně vysoké koncentrace etylkarbamátu, látky považované za karcinogenní a přirozeně se vyskytující ve fermentovaných potravinách a nápojích.
Ethylkarbamát byl od roku 1975 Mezinárodním centrem pro výzkum rakoviny (IARC) zařazen jako „potencionálně karcinogenní“ pro lidi. V pozdějších vyšetřeních byl prokázán v nepatrných koncentracích ve všech druzích fermentovaných potravin (např. lihoviny, víno, pivo, chléb, sójová omáčky nebo jogurt). Znepokojivé množství bylo však jen v lihovinách, a to především v pálenkách z peckového ovoce.
Úřad pro chemické a veterinární vyšetřování Baden Würtemberg odhalil jednoduché a účinné možnosti k odstranění etylkarbamátu v palírnách. Obsah lze ovlivnit destilačním zařízením a výrobním postupem. Zařízení s automatickým promýváním jej eliminuje lépe než ruční regulace, dále lze k jeho odstranění využít i měděný katalyzátor. Při výrobě pálenky je třeba také věnovat pozornost dokapu, v němž se málo těkavý etylkarbamát hromadí.
IARC proto doporučuje umírněnou konzumaci alkoholu. Využití varování obdobně jako mu tabákových výrobků by podle Svazu pro potravinové právo a potravinářské vědy nebylo přínosem a nezmění spotřebitelské návyky. Dozorové orgány by proto měly zesílit kontroly na co nejširší spektrum karcinogenních kontaminantů bezprostředně doprovázejících alkohol a alkoholických nápojích.
02. 04. 2008 00:00