Studie EK: Dvojí kvalita potravin se netýká jen východní části EU

Ukazuje to studie, kterou si nechala vypracovat Evropská komise

Výsledky této studie ukázaly, že celkem 9 procent z téměř 1400 potravinářských produktů se v různých zemích lišilo svým složením bez toho, že by byly odlišné přední části jejich obalů. Dalších 22 procent výrobků s odlišným složením mělo velmi podobné obaly.

K výsledkům se vyjádřil i maďarský komisař Tibor Navracsics, odpovědný za práci výzkumného střediska komise: "I když mám radost, že jsme u složení výrobků nenašli důkaz rozdělení mezi Východem a Západem, znepokojuje mě zjištění, že asi třetina testovaných produktů má různé složení, ačkoliv je označená stejně nebo velmi podobně," uvedl komisař. Studie zdůrazňuje, že rozdílné složení výrobku neznamená automaticky rozdílnost v jeho kvalitě.

Ve většině případů bylo v testech nicméně vše v pořádku: 23 procent produktů mělo identické obaly i složení a 27 procent na rozdílné složení upozorňovalo spotřebitele i rozdílným balením.

zavřít

25. 06. 2019 09:02