SZPI bude za dvojí kvalitu považovat i rozdílnou gramáž
Za podstatnou odlišnost pak chce inspekce považovat náhradu dražších složek levnějšími. Naopak za podstatný rozdíl nechce považovat odlišné varianty povolených přídavných látek nebo jen "nepatrné" rozdíly u vedlejších složek.
Náhrada dražších složek levnějšími se přitom týká např. náhrady svaloviny separátem, dražší ovocné složky v džemech například jablky, hnědého cukru bílým, smetany jiným tukem, a podobně.
Podle připravené pracovní metodiky může ale SZPI zohlednit i použití argumentu o regionální chuti, nesmí se ale podle ní jednat o křiklavé případy využívání levnějších složek na úkor právě těch dražších.
Na pracovní verzi materiálu SZPI ke kontrole dvojí kvality potravin u nás zde zájemce odkazujeme.
Pracovní metodika SZPI ke dvojí kvalitě
04. 03. 2020 08:56