Ze světa financí..

BETTER FINANCE vyzývá zákonodárce EU, aby přestali napomáhat expanzi velkých (většinou mimo EU usazených) a na černo vystupujících obchodníků na černo

Vzhledem k tomu, že politici EU pokračují v jednáních o revizi nařízení MiFIR, BETTER FINANCE je stále více znepokojena tím, že by toto nařízení mohlo vážně poškodit retailové investory tím, že zavede tržní strukturu, která bude dále zvýhodňovat temné systematické internalizátory (SI).

Poslanci Evropského parlamentu ignorují předchozí výzvu BETTER FINANCE a jdou proti zájmům drobných investorů a zvažují další posílení postavení na černo jednajících obchodníků (jako jsou SI), kteří mohou provádět obchody mimo burzu, namísto toho, aby omezili jejich činnost na velké příkazy, jak jsme původně požadovali a k čemu byly určeny. K tomu povede technický, avšak kritický bod, který poslanci Evropského parlamentu v současné době zvažují, a sice rozšíření možnosti SIs párovat na středním bodě mezi nejlepšími nabídkami a poptávkami pro menší obchody, než je velikost "large-in-scale" (LIS). Takto zvýhodněné obchodní podmínky pro SI by pouze podkopaly transparentnost a dále zkreslily podmínky, přičemž by narušily obchodní činnost a ponechaly by drobným investorům erodovanou tvorbu cen a nabídek. Homogenní tzv. režim velikosti tiku se proto musí vztahovat na všechny typy exekučních platforem s výjimkou LIS. Poslanci Evropského parlamentu však zvažují změnu této klíčové zásady, která byla obsažena v návrhu Evropské komise. BETTER FINANCE proto vyzývá tvůrce politik, aby se vrátili k původnímu "článku 17a" podle návrhu EK o režimu velikosti tiků.

více zde

zavřít

10. 02. 2023 11:31