"Aktivní a inteligentní" látky napomáhají spotřebitelům

Nové směrnice EFSA pro aktivní a inteligentní látky v materiálech přicházejících do kontaktu s potravinami

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil během letošního měsíce července směrnice určené pro průmysl (tj. výrobce), které se týkají podávání žádostí o posouzení bezpečnosti aktivních a inteligentních látek v materiálech, které jsou určeny pro kontakt s potravinami.

Aktivní materiály v kontaktu s potravinami absorbují nebo uvolňují látky s cílem udržet nebo zlepšit stav balené potraviny nebo prodloužit její údržnost.
Inteligentní materiály v kontaktu s potravinou monitorují stav balené potraviny nebo prostředí obklopující potravinu a poskytují informace o čerstvosti potravin.

Směrnice navazují na Nařízení (ES) č. 450/2009, kterým se stanovuje postup, jímž se povoluje použití nových aktivních a inteligentních látek v materiálech přicházejících s potravinami do styku a které výrobcům usilujícím o takovéto povolení ukládá pospat EFSA žádost o posouzení bezpečnosti příslušné látky nebo látek.

Směrnice specifikují, ke kterým hlediskům bude EFSA přihlížet při posuzování bezpečnosti aktivních nebo inteligentních látek, např. jejich toxikologické vlastnosti a rozsah, v jakém se tyto látky nebo jejich štěpné produkty mohou dostat do potravin.
Dále uvádí typy údajů, které EFSA požaduje pro provedení bezpečnosti, zejména: informace o fyzikálních a chemických vlastnostech příslušných látek, způsob jejich výroby, zamýšlené použití atd.

zavřít

21. 08. 2009 00:00