Čiré nápoje obohacené o nerozpustnou živinu

K trendům ve výrobě nápojů patří přídavek zapouzdřených látek, které nejsou ve vodě rozpustné vůbec nebo špatně, jako jsou n-3 mastné kyseliny nebo cholin. Čiré nápoje se tak stávají dalším příspěvkem při dodávání látek prospěšných zdraví. Tento postup je

K trendům ve výrobě nápojů patří přídavek zapouzdřených látek, které nejsou ve vodě rozpustné vůbec nebo špatně, jako jsou n-3 mastné kyseliny nebo cholin. Tento postup je umožněn v důsledku vývoje nanotechnologií , při nichž se zapouzdří částice v nano-rozměrech.

Vědci z univerzity The Technion v Izraeli byly provedeny úspěšné pokusy se složkou syrovátkových bílkovin, kterou je beta-laktoglobulin a také s pektinem z citrusových plodů. Nanočástice těchto dvou složek byly schopny vázat hydrofilní látky (vitaminy A, D nebo n-3 mastné kyseliny). Kombinací s pektinem se dosahovala stabilita koloidu. Nanočástice jsou tak malé, že neovlivní vjem čirosti nápoje. Čiré nápoje se tak stávají dalším příspěvkem při dodávání látek prospěšných zdraví (n-3 mastné kyseliny pro kardiovaskulární zdraví, cholin pro zlepšení paměti a funkce jater).

Další prováděné testy by měly prověřit také tepelnou stabilitu komplexu při obvyklých pasteračních postupech.

Vědci z univerzity The Technion také zkoušejí využití kaseinových micel, které jsou přirozeným transportním médiem živin od matky k dítěti. V této formě zapouzdřený vitamin D je nevíc stabilnější.

zavřít

21. 08. 2009 00:00