Radujme se: Chřipka ani Aujeszkyho choroba prasat se nechytí z jídla
Tisková zpráva Státní veterinární správy reaguje na časté dotazy ohledně „chytnutí“ chřipky z jídla. Radujme se ...
Tisková zpráva Státní veterinární správy ze dne 15.10.2009 reaguje na časté dotazy ohledně „chytnutí“ chřipky prostřednictvím masa nebo jídla.
Chřipkové viry jsou termostabilní, tzn., že stačí teplota kolem 70 C, aby byly destruovány a pozbyly virulence. Suroviny živočišného původu, tj. zejména maso, mohou být uvolněny do oběhu jedině za podmínky zdravotní nezávadnosti. Při kuchyňské úpravě se pak i případné druhotné kontaminace kapénkami zbaví teplem.
Co se týká rizik z jídla, tak nedobře může být člověku především proto, že nedodržel při jejich skladování doporučenou teplotu, případně dopustil, aby byly druhotně kontaminovány. Na potravinách se mohou pomnožit mikroorganismy - salmonely, kampylobakter a další.
V případě dotazů na Aujeszkyho chorobu prasat, tak té se člověk nemusí obávat vůbec. Jde o „zvířecí“ nemoc, která není přenosná na člověka, a maso, které je na trhu prošlo veterinární kontrolou a je zdravotně nezávadné.
Proto, pokud se na území ČR nevpouštějí při obchodování živá zvířata z problematických zemí, je to z důvodů, aby se nákaza nezavlekla do chovů našich prasat. Nikoli z důvodů ochrany zdraví lidí.
09. 11. 2009 00:00