Kontroly burčáku i letos prokázaly klamání spotřebitelů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) již od 1. srpna letošního roku provádí kontroly prodejců burčáku po celém území České republiky. Kontroly budou ukončeny 30. listopadu, kdy prodej burčáku skončí.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) již od 1. srpna letošního roku provádí kontroly prodejců burčáku po celém území České republiky. Kontroly budou ukončeny 30. listopadu, kdy prodej burčáku skončí.
Inspektoři kontrolují správné označení burčáků, dodržování hygienických předpisů v místě prodeje a také to, zda mají prodejci v pořádku nabývací doklady k burčáku. Kontrolují ale i výrobky s označením částečně zkvašený hroznový mošt.
Částečně zkvašený hroznový mošt se od burčáku liší v tom, že nemusí být vyroben z tuzemských hroznů.
Téměř polovina analyzovaných vzorků nevyhověla požadavkům právních předpisů. Velmi častým případem falšování burčáku nebo částečně zkvašeného hroznového moštu je i letos jeho ředění vodou.
Kromě nepovoleného ředění vodou byl navíc zjištěn i vyšší obsah ethanolu z přidaného cukru, než je povolený limit.
Letošní kontroly opět prokázaly způsob falšování, který se týkal označování částečně zkvašeného hroznového moštu jako burčák, přestože nebyl vyroben v České republice z českých nebo moravských hroznů. Pokud není splněna uvedená podmínka, je nepřípustné označovat uvedený nápoj jako burčák.
SZPI dokáže tento způsob klamání spotřebitele odhalit díky vlastnímu unikátnímu laboratornímu zařízení, které pracuje na principu izotopových analýz. Jedná se o kombinaci SNIF-NMR (Site-specific Natural Isotope Fractionation Nuclear Magnetic Resonance), IRMS (Isotope Ratio Mass Spectroscopy) a klasických rozborů. Pomocí analýz prováděných na zmíněných zařízeních SZPI získává informace o tom, zda byly hrozny použité k výrobě burčáku nebo částečně zkvašeného hroznového moštu sklizeny v ČR nebo v zahraničí.
S prodejci nevyhovujících burčáků SZPI zahájí správní řízení kvůli klamání spotřebitele.

zavřít

28. 11. 2010 00:00