Modifikace erozivního potenciálu jablečné šťávy mléčnými složkami

Nadměrná konzumace nápojů obsahujících kyseliny je spojena se zvýšeným rizikem poškození zubů. Vědci zjistili, že přídavek vápenatých solí do jablečné šťávy snižuje její negativní vliv na zubní sklovinu.

Nadměrná konzumace nápojů obsahujících kyseliny je spojena se zvýšeným rizikem poškození zubů. Naproti tomu mléko vykazuje anti-erozívní účinky. Přidáním vápenaté soli by se mohly erozivní účinky snížit.
Vědci zjišťovali erozivní účinky jablečné šťávy, jablečné šťávy po přidaní 85% vápenaté soli (fosforečnan vápenatý nebo laktátglukonát vápenatý) do jablečné šťávy. Nechali tyto roztoky působit na 16 vzorků zubní skloviny po dobu 1 hodiny. Jako negativní a pozitivní kontrola byla použita kyselina citrónová a deionizovaná voda.
U kyseliny citrónové došlo ke 100% erozi, u samotné jablečné šťávy byla eroze 68,8 %, u šťávy s fosforečnanem vápenatým byla eroze jen 6,7% a u šťávy s laktátglukonátem vápenatým nebyla eroze vůbec viditelná.

zavřít

05. 12. 2010 00:00