Úvahy o spotřebě vody

Novou výzvou je omezování spotřeby vody. Prvním krokem je sledování její spotřeby – „water footprinting“.

Novou výzvou je omezování spotřeby vody. Prvním krokem je sledování její spotřeby – „water footprinting“.

Před extrémní spotřebou vody varoval ředitel sítě Water Footprintin Network. Na konferenci nadace World Presentation Foundation konané 3.11.2010 v Londýně zazněla výzva, aby vlády podporovaly zveřejňování „vodní stopy“ podobně jako se zveřejňuje „uhlíková stopa“.

V potravinářské sféře je závažným „spotřebitelem“ vody produkce masa.
Podle průzkumů ve Velké Británii spotřebují obyvatelé v domácnosti 3% z celkové spotřeby (pití, sprchování) a zbývajících 97% připadá na „supermarket“.
Na produkci 1 kg rajčat připadá 180 l vody , na 1 kg rafinovaného cukru 1.500 l, na 1 kg hovězího masa 15.500 l, na 1 hamburger 2.400 l.

Průměrná roční spotřeba vody na osobu za rok na světě je 1240 m³.

zavřít

05. 12. 2010 00:00