Jak spotřebitelé vnímají trh potravin?
Ministerstvo zemědělství zveřejnilo výsledky průzkumu „Bezpečnost potravin ve vnímání obyvatel České republiky“.
Ministerstvo zemědělství zveřejnilo výsledky průzkumu „Bezpečnost potravin ve vnímání obyvatel České republiky“, který v prosinci roku 2011provedlo Centrum pro průzkum veřejného mínění u více než 1 000 obyvatel starších 15 let.
Výsledky průzkumu jsou následující:
- 73% obyvatel považují zdravotní nezávadnost českých potravin za dobrou,
- 71% obyvatel je přesvědčeno, že české potraviny jsou kvalitní,
- 40% obyvatel kvůli změně daně z přidané hodnoty sníží množství nakupovaných potravin, ale nesníží nároky na kvalitu,
- 25% obyvatel naopak nezmění množství, ale sníží nároky na kvalitu potravin,
- 45% obyvatel sleduje údaje na obalech potravin (o původ potravin se zajímají především lidé s vyšším vzděláním a dobrou životní úrovní),
- povědomí o vybraných označeních potravin:
o 88% obyvatel zná národní značku Klasa,
o 57% obyvatel zná označení Regionální potravina,
o 50% obyvatel zná označení Zaručená tradiční specialita,
o méně známé byly respondentům Chráněné označení původu (43%) a Chráněné zeměpisné označení (32%).
Z výsledků průzkumy vyplývá, že Češi věří více českým potravinám než zahraničním, a že postupně mění své návyky.
Výsledky průzkumu jsou pro Ministerstvo zemědělství důležité, protože přinášejí hmatatelné výsledky o tom, co si Češi myslí o potravinách v tuzemských obchodech.
23. 03. 2012 00:00