Jak uchovávat potraviny?

Zásady uchovávání a nakládání s potravinami – praktické zkušenosti Státní veterinární správy

Státní veterinární správa (SVS) vydala v srpnu letošního roku zprávu, kterou chce připomenout spotřebitelům, jak "seriózně a s rozumem" zacházet s potravinami a jak je uchovávat.
Pozornost věnovaná tomu, co člověk jí, je chvályhodná, ale jen potud, pokud jde o „dobrou věc“. To znamená, že by měl člověk při vstřebávání informací umět rozlišovat osvětu, rozšiřování znalostí, a skutečné varování od obchodních sdělení a reklamy.
Nestačí se upamatovat na základní biologické znalosti ze základní školy? Opravdu nemusí být člověk vystudovaným veterinárním lékařem, humánním doktorem, absolventem přírodních věd nebo zemědělské univerzity, aby věděl, že syrové potraviny, v tomto případě živočišného původu se musejí odpovídajícím způsobem uchovávat, a že se má dívat také obchodníkovi na prsty, jak se zbožím nakládá a jak je má uskladněné. A samozřejmě, že se vyplatí si číst návody a také etikety s obsahem, složením daného výrobku.
Jak se zdá, dávné biologické vzdělání je asi někde zasuto a různé útržkovité a jistě dobře myšlené informace jsou veřejností hltány. Je možné se pokusit shrnout několik základních zásad, které by měli zákazník v obchodě i hospodyňka doma vědět.
Kromě toho, že balené potraviny živočišného původu musejí být správně označeny např. uvedena doba minimální trvanlivosti, popřípadě doba použitelnosti s uvedením podmínek skladování, jsou asi největší problémy s teplotou.
Prodejci mají povinnost udržovat potraviny při stanovených teplotách, a tyto teploty také kontrolovat. Pro představu, jak to má být:
▪ 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře,
▪ 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře,
▪ 3 °C pro vnitřnosti,
▪ 5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota),
▪ 4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené,
▪ 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu),
▪ Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem.
Za samozřejmé lze považovat to, že prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné a že nabízené potraviny musejí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek.
SVS uvádí, že tyto všechny podmínky kromě samotného zákazníka (lze jen doporučit) kontrolují také její inspektoři. Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz, www.svscr.cz

zavřít

26. 08. 2012 16:27