Kozí sýry
Přímý prodej spotřebitelům výrobci syrových mléčných výrobků není podrobně regulován právem EU, ale podléhá národním předpisům. V České republice je to Vyhláška MZe
č. 203/2003 Sb. Proto po vstupu ČR do EU nedošlo pro malé výrobce skoro k žádným změnám.
Přesto se v několika mediích objevily články typu: "Zemědělec obchází předpisy EU tím, že prodává sýr jako "zvířecí krmivo" a "Farmář dělá kozí sýr pro prasata. Lidem chutná", které chybně naznačují, že sýr vyráběný podle standardů EU nesmí být vyráběn ze syrového, tj. nepasterizovaného mléka, a že malí zpracovatelé mléka musí zavést řadu neomluvitelně drahých hygienických opatření.
Příslušná směrnice Rady EU 92/46/EEC upravuje všeobecné závazky týkající se výrobního procesu a požadavků na skladování a zařízení. V případě, že by tyto požadavky bránily zpracování mléčných výrobků tradičního charakteru, členské státy EU jsou oprávněny schválit individuální či všeobecné výjimky z těchto předpisů. Lze udělovat osvobození týkající se oddělení výroby, tj. sýr vyráběný malými výrobci může místo zvláštní místnosti zrát ve sklepě.
Výjimky mohou být schváleny zvláště pro materiál zařízení nezbytného pro zpracování a balení výrobků a pro zrání těchto výrobků v samostatných sklepech či místnostech.
V České republice tato osvobození uděluje Okresní veterinární úřad. Má na starosti malé výrobce žádající o tyto výjimky.
24. 01. 2005 00:00