O bezpečnost potravin se osobně zajímají 2 z 5 Evropanů a pouze 1 z 5 ji pokládá za stěžejní při výběru potravin

Pro většinu Evropanů představuje bezpečnost potravin jeden z několika faktorů (společně s cenou, chutí, nutriční hodnotou a původem potravin), které ovlivňují jejich stravovací návyky a výběr potravin při nákupu

Vyplývá to z průzkumu Eurobarometer, který vznikl jako prakticky první průzkum k bezpečnosti potravin v EU od r. 2010.

Vybrané výsledky z průzkumu Eurobarometr uvádíme zde:

- Při nakupování potravin jsou pro Evropany nejdůležitější tyto faktory: odkud potraviny pochází (53%), cena (51%), bezpečnost potravin (50%) a chuť (49%). Obsah živin je o něco méně důležitý (44%). Etika a víra se řadí nejníže (19%). Celkem 41% respondentů říká, že se osobně zajímají o problematiku bezpečnosti potravin. Jen něco málo přes 1/5 (22%) Evropanů říká, že bezpečnost je jejich hlavním faktorem při výběru potraviny.

- 2/3 Evropanů (66%) změnili svou stravu po obdržení informací týkajících se potravinového rizika. Pro 33% je to změna trvalá, pro dalších 33% pouze dočasná.

- Změny ve stravovacích návycích jsou běžnější u žen ve středním věku a s vyšším vzděláním.

- Nejčastěji uváděné obavy jsou: rezidua antibiotik, hormonů nebo steroidů v mase (44%), rezidua pesticidů v potravinách (39%), environmentální polutanty v rybách, mase nebo nápojích (37%), konzervační látky nebo látky určené k obarvení či dochucení potravin a nápojů (36%).

- Nejvyšší důvěru u občanů mají vědci (82%) a spotřebitelské organizace (79%), dále farmáři (69%), národní úřady (60%), instituce EU (58%), nestátní neziskové organizace (56%) a novináři (50%). Méně lidí důvěřuje supermarketům a restauracím (43%), potravinovému průmyslu (36%) a celebritám, blogerům a influencerům (19%).

- Jen něco přes 2 z 5 respondentů (43%) ví, že existují předpisy zajišťující bezpečné potraviny. 3 z 10 (28%) ví, že EU spoléhá na odborníky a jejich vědecká doporučení při rozhodování o rizicích z potravin.

zavřít

18. 06. 2019 14:40